Feliratkozás
0
A kosár üres
Összesen: Ft
Megrendelés
Water Card
Segítség
  • 10% kedvezmény hírlevél feliratkozóknak Részletek

  • Ingyenes kiszállítás 30 000 HUF felett Részletek

Indul a Vízilabda szezon

2015. szeptember 23.

Dabrowski: “Sűrű szezon elé nézünk”

Kis Szabo Ervin 2015 szeptember

 

Szerda este elkezdődik a 2015/2016-os idény, ezért a ZF-Eger vezetőedzőjével beszélgettünk.                                                      


     

Örüljünk, vagy bánkódjunk miatta? Attól függ, honnan nézzük. A szurkolók, akik már igencsak ki vannak éhezve kedvenc klubcsapatuk játékára, egy-egy klórszagú uszodai közös trécselésre szurkolás közben, nem bánják a sűrű eseményeket. Tény azonban, hogy a játékosok olyan megpróbáltatások elé néznek, ami nem minden szezonban jellemző. Bár a magyar bajnokság lebonyolítása pont azt a célt szolgálta, hogy kevesebb legyen a mérkőzés, de kiélezettebb a küzdelem. Lesz természetesen Magyar Kupa, Bajnokok Ligája, s nem kis tétre menő válogatott program. Hogyan lehet minderre felkészülni? Mik a célok és a remények? Erre kerestük a választ Dabrowski Norberttel beszélgetve.

    

  

- Mivel minden szezon, azon belül pedig minden megmérettetés más, most ehhez alkalmazkodva kell, kellett felkészülnünk – hallhattuk a ZF-Eger vezetőedző summázatát. – Persze semmit nem bízunk a véletlenre. A tavalyi szezonból okulva egy igen alapos orvosi kivizsgálással kezdtünk Mohácsi doktornál Székesfehérváron. Nagyon várom ennek az eredményét, mert el szeretnénk kerülni azokat a nyavalyákat, amik sokat sújtottak bennünket korábban. Tudjuk, hogy a sérülések azok az élsport velejárói, de ha tisztán látjuk egy-egy játékos egészségügyi állapotát, egy differenciáltabb edzésmunkával elkerülhetőek a nagyobb problémák.

    

- Ha már a múltat említetted, abból kiindulva mire lehet számítani az idén?

    

- Csak a kitűzött minimális célt értük el, ami a Final Six-be való kerülést jelentette. Tény, hogy ezzel nemzetközi szinten előre léptünk, de itthon, akár a Magyar Kupát, akár a bajnokságot nézem maradtak hiányérzeteim. Ha most nem akarok túl messzire előretekinteni, akkor azt mondom, hogy a Magyar kupát meg kell nyerni. Azért mondom ezt, mert tavaly nem nyertünk semmit. Ez a sikerélmény, a későbbiekre adhatna egy olyan lökést, amire lehetne építeni.

    

- Az új bajnoki lebonyolítási rend mennyivel okoz több nehézséget, esetleg könnyebbséget?

     

- Nem ezzel kell foglalkozni! Mint már korábban is említettem: most ehhez kell alkalmazkodni. Tény, hogy az egyik csoport körbeutazza az országot, míg a másik szinte lejátssza a bajnokságot Budapesten. De hát ezt hozta a sorsolás. Jól kell beosztani az erőnket, hogy mindenre maradjon energiánk. A céljaink nem változtak: szeretnénk döntőt játszani.

    

- A rendezés jogán, már ott vagyunk a Bajnokok Ligája hatos döntőjében…

    

- Az rendben van, de bizonyítani szeretnénk a főtáblás küzdelmek során, hogy valójában ott is a helyünk. Esetleg, ha hibázunk, akkor ezúttal itt lehet, de a bajnokságban, az új lebonyolítási rend miatt nem lehet, mert könnyen kipottyanhatunk a végküzdelmekből. Ebből is látszik, hogy nagyon koncentrálni kell az egész szezon során. Mindenképpen szeretnénk minden fronton előbbre lépni. A BL-ben a minimum elvárásom, hogy elődöntőt játszunk.

   

    

- Mindezt változatlan kerettel…

    

- Ez nem jelent változatlanságot. Sok minden változni fog. Szeretném hatékonyabbá tenni a támadó játékot, s tovább tökéletesíteni a védekezést. A kipróbált, jól begyakorolt elemek mellett sok újdonság is várható. Ha ez nem így lenne, akkor csak szólam maradna, az előrelépési igény.

    

- A mindehhez adott játékosokat ismerjük jól. Csak két konkrét névhez fűződő kérdésem van: Biros és Zalánki…?

    

- Biros tökéletes fizikai állapotban van, amit meg előrehaladott kora ellenére hozzá tud tenni a csapat eredményeihez, arról felesleges beszélnem. Már mindent elmondtunk tudásáról, s arról, hogy mennyire fontos láncszem. Kivételesek az adottságai. Zalánkit végre elkerülték a sérülések a nyáron – bár eltört az ujja, ami nem végzetesen hátráltatta. Végig csinált két felkészülést az Universiadé és az U20-as csapatban, s mindkét világversenyen remekül játszott. Csak rajta múlik, hogy meddig jut ebben a szezonban. Ugyanúgy, ahogy tavaly csak Lőrinczen múlt, hogy ma már kihagyhatatlan.

    

- Ha már három egri nevelés is szóba került, várhatóak újabb felfedezettek az utánpótlásból?

    

- Minden bizonnyal. Mert tradicionálisan jó az egri utánpótlás. Minden évben jönnek tehetséges jó játékosok. Itt is az előrelépés a cél. A mai modern vízilabdában számtalan olyan dolog van, amit tudni kell! A tehetség önmagában nem elég. Egyszerűen haladni kell a korral. Az én kislányom már általános iskola harmadik osztályában informatikai alapismereteket tanul. Tíz évvel ezelőtt én még be sem tudtam kapcsolni a számítógépet, ma meg már azt nem tudom, hogy hogyan tudtunk létezni nélküle. Talán érthető a példa, s nem nagyon sánta, de valami hasonlóra gondolok, amikor azt mondom, hogy a tehetség önmagában kevés, haladni kell a korral…

      

     

     

     

     

     

(FOTO: Szántó György, archív)